Jorge fra Teko Kavi er facilitator med ansvar for medier som podcast, lyd og video. Foto: CICOL

Den globale klimakrise og nu også COVID-19-pandemien har sat en tyk streg under, hvor meget i klemme, de oprindelige folk er; på én side er de blandt de første til at mærke konsekvenserne og de øgede risici af det skiftende og udforudsigelige klima, og på den anden side har de været blandt de allersidste til at få hjælp fra myndighederne til at håndtere COVID-19.

For at prøve at løse denne problemstilling implementerer DIB og Teko Kavi projektet Amplifying the voices of indigenous communities. Et samarbejde med organisationer af de oprindelige folk i det bolivianske lavland er etableret, og en gruppe unge og kvinder skal trænes i brugen af digitale medier til at fortælle deres historie i en tid, hvor klimakrisen og COVID-19-pandemien fylder alt.

Ønsket om en stærkere stemme

I juli og august har projektgruppen fra DIB’s partner i Bolivia, Teko Kavi, været i Lomerío og i Tumupasa. Her har de afholdt workshops for unge og kvinder fra de oprindelige folk monkoxi-bésiro, tacana og tsimané-moseténe for at styrke deres kendskab til digitale medier. Deltagerne har fået træning, redskaber og viden om internettets do’s and don’t’s, podcast og digital kommunikation.

“Vi har brug for, at vores – de oprindelige folks – stemmer bliver styrket. Og særligt kvinderne behøver vished om, at de også har noget at skulle have sagt. At deres stemmer betyder noget.”

Magali Tipuni Cube, CRTM

Magali Tipuni Cube er medlem af Det Regionale Råd for Tsimané-Mosetén (CRTM), et oprindeligt folk i boliviansk Amazonas. Hun deltog i workshoppen afholdt i Tumupasa, i det skovrige lavland nord for hovedstaden La Paz. Hun understregede vigtigheden i at støtte og styrke kvinderne:

“Gennem denne workshop får jeg ny viden, som jeg vil tage med til de andre comunidades (landsbyer, lokalsamfund, red.). Især vores søstre Chimané (oprindeligt folk i det nordlige Bolivia, red.) bliver diskrimineret og ignoreret. Det vil betyde meget, hvis de kunne få en stærkere stemme. Jeg håber, at dette initiativ og denne viden kommer dem til gode”, siger Magali Tipuni Cube.

Unge kvinder af det oprindelige folk tacana til workshop om digitale medier i Tumupasa. Foto: Teko Kavi

Viden om digitale medier giver muligheder

Projektets workshops udbreder viden om og tilbyder træning i brug af digitale medier, særligt sociale medier og podcast. De oprindelige folk i Bolivia har i årevis brugt radio til at kommunikere mellem landsbyer for at dele nyheder og vigtig information. Podcasts minder om radioindslag, så de oprindelige folk kender formatet. Gennem projektets workshops får de træning i at bruge podcasts til at fortælle historier fra Amazonas og Chiquitanía.

I Lomerío har en podcast-serie set dagen: Nuraxti Monkox fra CICOL, i det østlige Bolivia. Episoderne udgives løbende, og lige nu kan du lytte til podcasten på flere forskellige platforme, bl.a. Spotify og Youtube. Nedenunder kan du lytte til episode 2 på monkox/spansk om de utilregnelige kuldefremstød, som rammer den ellers tropisk varme Lomerío-region:

Lyt til podcasten Nuraxti Monkox (Monkox-folkets Stemme).

Netværk på tværs af regioner og folk

Projektet lægger også fundamentet til et netværk mellem de forskellige oprindelige folks organisationer. Deltagere indtil videre er CICOL (Lomerío, Santa Cruz-departementet), CRTM, CIPTA og CIMTA (Tumupasa, La Paz-departementet) samt repræsentanter fra lokale og regionale myndigheder. Målet med netværket er at skabe større sammenhængskraft mellem oprindelige folk på tværs af regioner og at styrke dialogen med myndigheder.

Med en styrket organisering og kommunikation kan de bedre dele viden og erfaringer om alt fra bekæmpelse af skovbrande og klimaforandringernes konsekvenser til håndtering af COVID-19 og tropesygedomme. Når de har fælles mål og kan gå samlet til myndighederne og politikerne, vil de have en stærkere stemme.

Unge af det oprindelige folk tacana til workshop om digitale medier i Tumupasa. Foto: Teko Kavi

Fakta om projektet

  • Amplifying the voices of indigenous communities to counteract the shrinking civic space in Bolivia.
  • Projektet har fået støtte af CISU under modaliteten Styrkelse af Civilsamfundets Råderum.
  • Budgettet er på 744.288,- og projektet startede i januar 2021.
  • Læs mere om DIB’s projekter og engagement i Bolivia på dib.dk/projekter/bolivia/.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *