Civilsamfundsorganisationer i El Alto og deres frivillige bliver styrket til at gøre viden om klimaforandringerne til folkeeje og engagere bredt.
I udkanten af El Alto, blandt små grå murstenshuse, ligger den bolivianske civilsamfundsorganisation Casa de la Solidaridads kontor og fælleshus. Det er et hus fyldt med farverige vægmalerier med motiver fra Titicacasøen, planter og naturen på højsletten. Hos Casa de la Solidaridad gør de meget ud af at give læring og knowhow videre, som kan bruges i hverdagen, til hobby eller til formidling. De har et kreaværksted og et køkken, hvor unge fra lokalområdet i El Alto kommer og lærer, hvordan man laver en pizzadej, hvordan man syr en lynlås fast på en taske, og sågar hvordan man laver et radioprogram.
Det er i dette hus, at de frivillige fra civilsamfundsorganisationerne Casa de la Solidaridad/Proyecto Vida og Visión Juvenil AVE mødes til en workshop sammen med Fundación Teko Kavi og DIB. Her var vi samlet for at få ny viden om klimaforandringerne og konsekvenserne for vores samfund og økosystemer. Helt i Teko Kavis ånd og med deres pædagogiske ekspertise stod den på legende læring. Sammen legede vi, sloges om små plastikgrise og lærte om, hvordan mennesker og de moderne samfund påvirker klimaet.
Frivillige fra civilsamfundet mødes og engagerer sig
Erica Pérez er psykologistuderende på det offentlige universitet i El Alto og frivillig ved Visión Juvenil AVE. Hun er begejstret for at mødes med andre frivillige med forskellige baggrunde – bl.a. psykologi-, agronomi- og lærerstuderende – for at udveksle erfaringer og ideer. at få ny viden om klimaforandringerne og at få andre til at engagere sig i kampen mod klimaforandringerne. Hun ser sit engagement som en lille dråbe, der skaber masser af ringe i vandet:
”Alt dette er meget nyt for mig. Når man tænker på miljøforurening, så tror vi ofte, at det handler om affald. Men gennem Teko Kavi og AVEs workshops fik jeg en klarere forståelse af, hvad der skaber klimaforandringer, og hvad der skal til for at stoppe dem. Jeg synes, den metode Teko Kavi benytter, er virkelig god. Den er legende, hvilket gør, at vi er mindre generte og lærer hinanden at kende på tværs af organisationerne. Jeg tror på, at vi og dette projekt kan være med til at gøre en forskel. Vi sår et lille frø hos de unge ude på skolerne, som så får lyst til at dele denne viden med andre generationer.”
En del af klimatilpasningsprojekt
Workshoppen er blot en lille del af projektet Altiplano Adaptation: Youth Agents Acting for Climate Change Adaptation in the Bolivian Highlands. Dette projekt handler om at udbrede viden om klimaforandringer og klimatilpasning til unge i El Alto. Projektet er støttet af CISU gennem puljen Climate Change Adaptation Modality, eller CCAM.