I starten af november sendte DIB to praktikanter fra Katastrofe- og Risikomanageruddannelsen til Filippinerne. Her skal de indtil slutningen af januar assistere vores lokale partner ALTERPLAN med katastrofeforebyggelse. Læs om Signe og Frederiks første møde med Filippinerne herunder.
Velkommen til Manila!
Vores første møde med Filippinerne – og herunder Manila – var som forventet både overvældende, larmende og fuld af liv. Trafikken er meget kaotisk, da der er vejnet, men ingen tydelige regler for hvem og hvornår, der køres over et vejkryds. Det lader til at handle om at finde et hul i trafikken, krydse fingre og så trykke speederen i bund. De offentlige busser, kaldet Jeepneys, er gamle militærvogne fra 2. Verdenskrig, som nu tøffer rundt blandt tusindvis af moderne biler og scootere med op til 6 passagerer på hver. Der gik ikke længe, før vi fandt ud af, at Filippinerne er et meget venligt og hjælpsomt folkefærd, og selv i en storby som Manila med et indbyggertal på over 10 millioner er det ikke ualmindeligt, at folk hilser med et ’Hello ma’am, can I help you?’. Samtidig er vi begge meget nysgerrige på kulturen og forsøger at integrere os på bedste vis. Heldigvis er filippinerne meget begejstrede over vores nysgerrighed og forpasser ikke en mulighed for at indvie os i deres spændende traditioner og kultur, selvom vi er to helt fremmede.
Vores første møde med folkene fra ALTERPLAN var meget positivt, og projektet, som vi bliver en del af, virker både velorganiseret og af høj kvalitet. Der er planlagt et spændende og udfordrende forløb for os, og vi går til opgaverne med masser af energi og gåpåmod. Vores primære opgave på nuværende tidspunkt er at indsamle ”Most Significant Change” (MSC). Det er et værktøj, der anvendes til at evaluere projekter igennem indsamlingen af kvalitative data fra interviews af den påvirkede befolkning. I øjeblikket forbereder vi os på, at vi i næste ud skal til Ligao syd for Manila, hvor vi skal interviewe nogle af de mennesker, der er påvirket af ALTERPLANs arbejde. Vi er meget spændte på at komme ud i felten, og føler os godt klædt på til opgaverne, da såvel vores studie som DIB og ALTERPLAN har forberedt os grundigt til arbejdet.
Lidt om Signe og Frederik
Signe er 24 år og nordjyde med stort N, men flyttede for halvandet år siden til København for at studere på Katastrofe og Risikomanageruddannelsen på Metropol. Hun har været ansat i postvæsnet, det statslige redningsberedskab og det kommunale redningsberedskab inden hun begyndte at studere. Hendes tidligere jobs, familien og hendes personlighed har gjort hende til en solid nordjyde med begge ben plantet solidt på jorden. Signe ser en udfordring som noget positivt og spændende, og vil igennem sin praktik hos DIB og ALTERPLAN forsøge at gøre en forskel for de mennesker, hun møder på Filippinerne.
Frederik er 26 år gammel og kommer fra København, hvor han studerer på Katastrofe- og Risikomanageruddannelsen. Før han startede på uddannelsen var han syv år i Forsvaret med tjeneste på Gardehusarkasernen i Slagelse. Gennem sin tid i Forsvaret har Frederik fået en masse værktøjer – herunder ledelse og monitorering – som han bruger i sin uddannelse. Tiden i Forsvaret bød på to udsendelser til Afghanistan, og den erfaring, han har med derfra, vil han bruge i sin praktik på Filippinerne. Når Frederik ikke studerer, går han til Muay Thai et par gange om ugen. Som person ser Frederik sig selv som arbejdsom, lærenem og med et fokus på processen som målet, frem for resultatet.