Juan Chive Chore, 86 år, modtog frø til peanuts og bønner i San Lorenzo

Juan Chive Chore, 86 år, modtog frø til peanuts og bønner, som han vil så på sin jord.
Foto: Lea Pascal

Bolivia har været gennem en turbulent tid med voldsomme skovbrande, politiske omvæltninger og undtagelsestilstande. Det til trods har vores partner og de lokale i området arbejdet bravt og gennemført flere af DERF-projektets faser og aktiviteter. Repræsentanter fra DIB’s Bolivia-gruppe var på tilsynsbesøg af vores nødhjælpsindsats, før COVID-19 lukkede landet.

DIB har brudt ny grund i Bolivia. For første gang er vi sammen med vores lokale partner Teko Kavi i gang med en nødhjælpsindsats i landet, hvor DIB har arbejdet siden 1989.

Den humanitære indsats har indtil videre støttet 15 lokalsamfund i San Antonio de Lomerío, som blev hårdt ramt af skovbrandene i sidste halvdel af 2019. Indsatsen har støttet med førstehjælp og medicin, frø til fødevarer og en sanitetskampagne for at bekæmpe virus som dengue samt forbedret hygiejne og sundhed.

Arbejdet med at gennemføre aktiviteter har lidt under svære kår, først på grund af ufremkommelige veje i regntiden, derefter et politisk kaos i kølvandet på præsidentvalget 20. oktober 2019, som prægede hele landet og besværliggjorde adgangen til området, og nu er Bolivia grundet COVID-19 lukket helt ned: Der er udgangsforbud og al transport er paralyseret.

Lea og Simon fra DIB får en gave af folk i landsbyen Las Trancas
I landsbyen Las Trancas fik Lea og Simon en kurv som tak for deres besøg.
Foto: Jaime Ayra

TILSYNSBESØG OG MØDET MED MENNESKERNE BAG TALLENE

Inden COVID-19-situationen eskalerede, var Lea og Simon fra DIB på tilsynsrejse i Lomerío. Turen startede ud fra storbyen Santa Cruz de la Sierra for at køre den ca. 6 timer lange tur til Lomerío, hvor de mødte de mennesker, som den humanitære indsats blev sat i gang for at hjælpe.

Sammen med de lokale teknikere Teresa og Marcelino samt Jaime fra Teko Kavi besøgte Lea og Simon en række landsbyer og interviewede en forskelligartet gruppe af støttemodtagere. De har kunnet konstatere, at indsatsen har hjulpet mange mennesker med det, som de har haft brug for, og at personer som har modtaget støtte har været med i hele processen fra start.

Samtidigt med tilsynet fik Marcelo og Teresa uddelt frø til folks egen fødevareproduktion og til husdyrfoder. Beboerne har selv udpeget, hvilke specifikke frø, de ville have, og ingen har bedt om mere end de havde brug for.

Teko Kavis teknikere uddeler frø i landsbyen San Lorenzo
De lokale teknikere Marcelo og Teresa fra Teko Kavi under uddeling af frø i landsbyen San Lorenzo.
Foto: Lea Pascal

KLIMAFORANDRINGER, VAND OG SUNDHED

I interviewene med de lokale var de gennemgående temaer mangel på rent drikkevand, bekæmpelse af virus spredt gennem stikkeinsekter og klimaforandringernes påvirkning af regnmængden, temperaturerne, årstiderne og dermed fødevareproduktionen.

Lomerío har kun ét sundhedscenter, som ligger i hovedbyen San Antonio. Derfor er det vigtigt, at der bl.a. bliver fokuseret på at skabe en ren, bæredygtig drikkevandskilde til befolkningen, så de undgår maveproblemer og ikke skal forbi lægen. Dette er næste fase af vores nødhjælpsindsats, nemlig at få installeret ny vandpumper i landsbyerne. Desværre står dette arbejde stille lige nu pga. COVID-19.

En af de helt store sundhedsmæssige udfordringer generelt i Bolivia lige nu er zoonoser, sygdomme spredt gennem stikkende insekter, f.eks. vira som dengue, chikungunya og zika. Derfor har en del af den sundhedsmæssige indsats i DERF’en også været sprøjtning for myg og andre stikkende insekter samt en hygiejnekampagne i folks hjem. Dette har reduceret mængden af virussmittede og dermed også lettet presset på sundhedscenteret.

Unge i Rurrenabaque i Bolivia kalder til kamp mod myg
Unge i Rurrenabaque kalder til kamp mod myg, der spreder dengue. Vira spredt via insektbid er et generelt problem i hele Bolivias lavland.
Foto: Michael Vogt

Hvis du har lyst til vide mere om DIB’s arbejde i Bolivia, kan du læse mere på vores Bolivia-side ved at klikke her.

BAGGRUND FOR DEN HUMANITÆRE INDSATS

DIB og Teko Kavi søgte og fik midler hos CISU’s nødhjælpspulje DERF (Danish Emergency Relief Fund) i oktober 2019 til at bekæmpe, begrænse og forebygge konsekvenserne af naturbrandene i det østlige Bolivia. Vores indsats yder humanitær hjælp og støtte til 15 lokalsamfund i form af rehabilitering af vandkilder, sikring af adgang til sundhedsydelser og forebyggelse af sygdom og psykosocial støtte, reetablering af landbrugsproduktionssystemer og opbygning af de lokales kapacitet til brandslukning og -forebyggelse. I slutningen af marts gav CISU projektet en no-cost extension på 3 måneder på grund af COVID-19.


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *