Nane Nane project

Det relativt nye partnerskab mellem DIB og Kijani Consult i Tanzania fejrer 1 år. Der arbejdes hårdt på sidste fase af Nane Nane-projektet, som handler om klimatilpasning i landbruget. DIBs udsendte besøgte Kijani i september.

Kijani betyder ‘grøn’ på swahili, og et af Kijani Consults fokusområder er klima. Kijani arbejder med formidling af viden om klimaforandringer og fortalervirksomhed over for magthavere og myndigheder. Desuden arbejder de med tiltag inden for klimatilpasning i diverse sektorer. I Nane Nane-projektet med DIB er der fokus på at engagere unge landmænd og -kvinder i klimavenligt landbrug, at udveksle viden mellem landmænd, folk på landet og i landsbyer, lokalregeringen og lokale virksomheder med udgangspunktet i Geita-området.

Team Kijani in Geita

En stor del af projektet har været installering af store fælles drivhuse, som fem unge landmænd og -kvinder har fået ansvaret for. De har fået støtte til at sætte drivhuset op, til plantejord, gødning og frø og vandsystemer. Desuden har 200 landmænd og -kvinder fået træning i klimavenlige landbrugsmetoder, mens befolkningen i landsbyer rundt om Geita har fået viden om klimaforandringer og tilpasning via filmvisninger og oplæg i deres landsbyer.

Et nyt partnerskab i et nyt land

Kijani og DIB blev introduceret for hinanden i slut-2022, og de to organisationer lykkedes med at få en bevilling til et klimatilpasningsprojekt under den nye CCAM-pulje (Climate Change Adaptation Modality) i starten af i år. Nane Nane-projektet har navn efter den nationalt fejrede Farmer’s Day, som traditionelt afholdes d. 8. august (nane = “otte” på swahili).

Nane Nane greenhouse

Projektets primære fokus er at opbygge farmer’s (landmænd og -kvinder) viden om klimaforandringer, og støtte deres brug af klima- og miljøvenlige landbrugsmetoder. Dernæst skal landsbyer i Geita området også modtage viden om klimaforandringer. Det drejer sig om, hvad de selv kan gøre, men også få lokale politikkere og embedsmænd i tale. De skal helst love støtte til de lokale inden for klimavenligt landbrug.

Kijanis ansatte er fordelt på et hovedkontor i landets hovedstad Dodoma og et feltkontor i byen Geita i det nordlige Tanzania, tæt på Victoriasøen. Det er her Nane Nane-projektet implementeres, og her er landbrug en af de primære indtægtskilder for mange og en stor del af økonomien i området.

Første besøg fra DIB

Camilla og Simon fra DIB var i september på tilsynsrejse i Tanzania, hvor de besøgte Kijani Consult og projektets målgruppe i Geita. Besøget varede i 10 dage, og programmet bød på mange spændende møder og snakke. Der var tilsyn af projektets implementering i Geita, i det nordlige Tanzania. Det var begges første rejse i Tanzania og DIBs første i Afrika i mange år.

Første stop på besøget var Geita. Camilla og Simon sammen med Kijanis ansatte tilså de fem drivhuse, som er blevet opført i forbindelse med projektet. Drivhusene forvaltes af lokale, unge landmænd og -kvinder. De unge farmers var til stede og fortalte om deres oplevelse med at deltage i projektet, både om drivhusene og om deres deltagelse på Nane Nane Farmer’s Day. Samtidig gav de gode input til vores fortsatte arbejde.

Risici og muligheder for fremtidens projekter

Undervejs nåede Kijani og DIB også et møde med byrådsrepræsentanten inden for landbrug i Geita Town Council. Her blev der bl.a. givet lovning om støtte til fremtidige projekter inden for klimavenlige tiltag og landbrug. Som en krølle på besøget var de også ude i Geita Gold Minings store åbne guldmine. En speciel oplevelse. En mine af den størrelse er ikke til at overse, og vi må nok erkende, at et samarbejde med GGM kan være produktivt for målgruppen.

Team Kijani and DIB representatives
DIB og Kijanis folk efter tilsynsbesøget i Geita og nu på vej mod Dodoma.
Fra venstre: Mandolin Dotto, Simon Iversen, Peter Curwa, Deusdedit Mteme, Camilla Sternberg, Matrida Philipo

Til slut besøgte Camilla og Simon Kijanis hovedkontor i Dodoma, landets hovedstad. Her samlede de op på alle indtryk, vidnesbyrd, data og ny viden fra besøget. Der var også tid til at gennemgå finansielle procedurer, træne Kijanis nyere ansatte i projektudvikling og tale om fremtidens projekter.

Vil du se nogle af de mange indtryk Camilla og Simon havde under deres besøg i Tanzania?
Se denne story på DIBs Instagram fra besøget i Tanzania.

Vi siger tak til Team Kijani for at vi måtte besøge jer, og vi ser frem til det fortsatte samarbejde!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *