I januar havde vores partner CHILDREN-Nepal besøg af et evalueringshold, som skulle evaluere projektet, da det er ved at nå sin slutning. Dette omfattede besøg i de tre projektlandsbyer uden for Pokhara for at finde ud af, i hvor høj grad projektet har nået sine mål.

Evalueringsholdet snakkede bl.a. med Tirtha Maya Ale fra landsbyen Gunjara, som har en speciel rolle i projektet som forandringsagent. Hun fortalte:

”Det første år modtog vi frø fra projektet, så vi kunne så forskellige grøntsager. I løbet af det andet år fik vi tilskud til at købe frø igennem projektet, men vi skulle også betale en del af prisen selv.

‘Model farmer’

Hver dag arbejder jeg i min køkkenhave. Det er nemlig ikke nok bare at plante frøene – man er nødt til at passe og pleje dem, så vil de spire og gro. Jeg bruger min ormekompost, gylle fra mine køer og organiske pesticider i mit lille landbrug.

I løbet af det første år solgte jeg grøntsager for 15.000 rupees (800 kr.), det andet år ca. 28.000 rupees (1500 kr.) og det tredje år mellem 30.000-40.000 rupees (1600-2150 kr.). Min fremtidige plan er at gøre mit landbrug større og producere mere”.

Tirtha Maya Ale er også blevet udnævnt til ”model farmer” i projektet, hvilket betyder at hun har gjort et godt arbejde og fremhæves som forbillede for de andre. På billedet får Tirtha Maya Ale overrakt en pris fra Myagde Rural Municipality.

Forlængelse af projektet

Ikke hele målgruppen har klaret sig lige så godt som Tirtha Maya Ale. Derfor har vi sammen med CHILDREN-Nepal besluttet os for at forlænge projektet, så vi kan arbejde videre i landsbyerne nogle måneder endnu. Vi har en god række anbefalinger fra evalueringen, som vi kan arbejde videre med og sætte endnu bedre ind, hvor der er brug for det. I den kommende tid bliver der bl.a. sat fokus på marketing og salg, certificering af kooperativernes økologiske grøntsager og større deltagelse af kvinder i aktiviteterne.

Du kan læse mere om DIB’s engagement og projekter i Nepal her.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *