Partnerne på det store klima- og bæredygtighedsprojekt ‘Next Generation Eco-Village Development’ holdt stort fællesmøde i Nepal i starten af april. Alle organisationer repræsenteret til ugelangt møde om projektets resultater, udfordringer og muligheder.
Med udfasningen af COVID-19-pandemiens restriktioner er det nu blevet muligt at mødes fysisk med vores partnere igen. DIB og partnerne greb derfor chancen for at lave et stort, ugelangt fællesmøde for projektet ‘Next Generation Eco-Village Development’. Mødet blev indledt i starten af april i Nepal, og EVD-gruppen havde base i Dhulikhel lidt uden for hovedstaden Kathmandu.
Med bakkelandskaber som baggrund og et behageligt centralasiatisk forårsklima og fuglesang var scenen sat. Ugen bød på gode, givende og lange snakke om EVD-projektets resultater indtil nu, partnernes fremskridt på klimaområdet, erfaringsudveksling på tværs af organisationerne, exit-strategi og fremtiden for EVD-konceptet.
Hele EVD-familien samlet
Deltagende organistationer til fællesmødet var DIB, INFORSE (International Network for Sustainable Energy, Danmark), Grameen Shakti (Bangladesh), IDEA (Integrated Development Association, Sri Lanka), INSEDA (Integrated Sustainable Energy and Ecological Development Association, Indien), CRT/N (Center for Rural Technology), CANSA (Climate Action Network, Sydasien).
Dermed var alle 7 projektpartnere til stede ved fællesmødet. CRT/N var vært for mødet og stod for logistik og arrangerede mødested på et konferencecenter i Dhulikhel. Lykke og Simon var afsted for DIB.
Deling af innovative tilgange og bæredygtige teknologier
De forskellige organisationer præsenterede deres foreløbige resultater for alle andre samlede. INSEDA har bl.a. arbejdet med forme lavet af bambus til at støbe biogasanlæg og lave ormekompostbeholder med bambusrammer; et lokalt produceret og klimavenligt produkt i Indien. CRT/N i Nepal har installeret forbedrede komfurer af mudder og overskudsmateriale fra risplanter, som er mere klimavenlige, da de forbruger mindre brænde og soder mindre, så indemiljøet er bedre.
Organisationerne delte desuden deres arbejde og erfaringer med social virksomhed og mikrofinans initiativer. Forskellige modeller blev præsenteret, bl.a. 1. Lokalt produceret og distribueret biogas fra dyrehold (Grameen Shakti); 2. Økologisk landbrug, miljøforbedrende tiltag og indkomstgenerering (CANSA); 3. Induktionskomfurer og samarbejde med staten om deres nationale implementering (CRT/N); 4. Jwala/chula Improved Cookstove, forbedrede komfurer og produktion nær brugerne (INSEDA); 5. Fortalervirksomhed om bæredygtige teknologier med EVD som platform for promovering (IDEA).
Vil du se billeder fra det store fællesmøde? Klik her og se dem på vores Facebook-side.
Efter EVD
“Det er vigtigt, at vi tænker på, hvad der kommer efter EVD-projektet. Hvad skal vi bruge EVD til efter projektperioden udløber?”, spørger Dumindu Herath retorisk. “I IDEA samarbejder vi med lokale og nationale aktører på Sri Lanka og deler EVD-løsninger til problemer inden for klima, vand og mere.”
Ordet exit-strategi blev nævnt, men lige så meget handlede snakken om, hvad og om der er noget, som skal følge efter EVD-projekterne, og om til hvilken grad tiltagene føres videre lokalt af de mennesker, som har fået og lært at bruge teknologierne.
Det store fællesmøde rummede altså snakke om alt fra de små nørdede detaljer i biogasanlæggenes indre til de store visioner om, hvad der kommer efter EVD.
Fakta om projektet
Projektet Next generation low carbon, climate resilient Eco-Village Development in South Asia blev bevilget 4.316.431 kr. af CISU i 2020. Indsatsen slutter ved udgangen af 2022.
Hvis du vil vide mere om EVD-projektet og vores andre engagementer i Sydasien, kan du læse mere på vores hjemmeside her.